Wat te doen als je ballen stinken?

Posted  19.10.20
3 min read

Wat is "Bal-Hygiëne"?

Bij de meeste heren bestaat de persoonlijke verzorging vooral uit een kek kapsel, schoon gebit en een paar frisse oksels. Maar onder de gordel zit ook een belangrijke plek die meestal te weinig aandacht en liefde krijgt: Je ballen!

De meeste mannen wassen het met water en zo af en toe met zeep en geven het eens in de zoveel tijd een scheerbeurt... maar dat is niet genoeg! Tijd om jouw ballen-hygiëne te upgraden zodat je geen last meer hebt van stinkende ballen.

Waarom is bal hygiëne zo belangrijk?

Veel mannen beschouwen de schaamstreek als een van de belangrijkste plekken op hun lichaam; het is immers de plek waar het magische instrument zich bevind; een instrument dat dagelijks gebruikt wordt. Het scheren van schaamhaar is trouwens een wekelijks klusje voor veel kerels.

Dit deel van het lichaam is erg gevoelig; voor irritaties, jeuk en vervelende geurtjes die ontstaan door een slechte verzorging. Voor een dermate belangrijk deel van het lichaam is het dus essentieel om er goed voor te zorgen zodat die ballen niet stinken!

Dus, hoe kan het dat ballen stinken?

Laten we er eerlijk over zijn; de ballen van elke man ruiken wel eens niet zo fris: Het is een natuurlijk fenomeen dat in de regel wordt veroorzaakt door bacteriën die in de zweetklieren leven. 

Apocriene klieren

De apocriene klieren zitten vooral in actieve, donkere en vochtige gebieden zoals de lies en de schaamstreek. Ook het stuk tussen de ballen en de anus is een plek waar veel bacteriën leven.

De klieren schijden een vrij geconcentreerd en vettig zweet af - vooral wanneer je lichaamstemperatuur hoger dan gemiddeld is (bij bijvoorbeeld warm weer of sporten), of de concentratie aan stresshormonen hoger ligt. 

Wat je ruikt is afkomstig van de bacteriën die hier leven en die dit zweet opnemen en afbreken tot een goedje dat een sterke, niet heel aangename geur heeft. En het mengt uitstekend met andere bacteriën die in de onderste regionen van je lichaam leven... niet een hele fijne mix.

Nu je op de hoogte bent van de oorzaak van die stinkende ballen (of piemel - laten we 't beestje gewoon bij z'n naam noemen), is het tijd voor de oplossing. Het voorkomen of verhelpen van stinkende ballen is namelijk niet zo moeilijk.

1. Gebruik alleen kwaliteitsproducten

De huid rondom de penis en scrotum is erg dun wat erg nuttig is voor de temperatuur-regulatie van dit gebied maar wat het tegelijkertijd ook erg gevoelig maakt voor irritaties. 

Zorg er dus voor dat je dus alleen producten loslaat op dit heilige en gevoelige gebied die van hoge kwaliteit zijn - bij voorkeur zonder chemicaliën of agressieve ingrediënten. Je lichaam, en zéker je scrotum, houdt hier niet van!

En ook zeker niet te vergeten: Gebruik een apparaatje dat speciaal ontworpen is voor je schaamstreek. En hou het daarbij; het kan een hele nare infectie voorkomen.

2. Geef je noten de liefde die ze verdienen

Je ballen verdienen je aandacht - ze doen belangrijk werk in the 'circle of life' - geef ze de tijd die ze verdienen. Tijdens 't douchen moet je dit deel van je lichaam dus absoluut niet vergeten - zie punt 1 voor de juiste was-instructies.

Na het wassen is de tweede stap om die ballen droog te maken. Doe dit goed, want halfdroge ballen zijn als een ballenbak voor Lange Frans - dé plek waar je ongedierte zult vinden - en waar (slechte)bacteriën zich en masse zullen voortplanten. Met stinkende ballen en zelfs infecties en andere narigheid tot gevolg. 

3. Zweet minder (als dat lukt)

Zweet is de voornaamste bron van stinkende, jeukende en geïrriteerde ballen. een slimme jongen zou denken om een halve bus deo leeg te spuiten. Toch is dat niet verstandig! Er zijn gelukkig andere manieren waarop je 'down below' weer fris krijgt of houdt.

  • Poeders: Poeders kunnen helpen om de boel minder vochtig te maken, maar bevatten vaak talk, aluminium en andere 'zooi'. Vaak geeft het ook veel rotzooi, en soms zelfs vlekken in je kleren. 
  • Het juiste ondergoed: De temperatuur rondom jouw kroonjuwelen speelt een grote rol in de ontwikkeling van zweet (en stank). Zorg voor goed ademend ondergoed; bij voorkeur gemaakt van katoen. Nóg beter: Gebruik speciaal ontwikkelde BALZY Boxers!

4. Hou het droog... maar niet als de Sierra Nevada. Hydrateren is het toverwoord.

Eerder gaven we aan dat het vooral van belang is om droog te blijven bij je kroonjuwelen. Neem dat advies ter harte, maar overdrijf niet. Té droog is absoluut niet goed en zorgt voor uitdroging van de huid en veel jeuk, uiteindelijk is dat een bron van bacteriën (die op hun beurt weer voor stank zorgen).