Waarom scheren wielrenners (en andere sporters) hun benen?
Als je ooit een keer de Tour de France hebt gekeken (of bijvoorbeeld de zwemmers op de Olympische Spelen, of de voetballers op het EK) dan is je mogelijk iets opgevallen: dat veel sporters hun benen scheren. Waar je daar bij zwemmen misschien nog iets voor kunt stellen (vissen hebben immers ook geen haar), is dat bij wielrenners of voetballers een stuk opvallender. Maar waarom scheren profsporters hun benen eigenlijk?
Maakt benen scheren je aerodynamischer, en dus sneller?
De meest gehoorde aanname is dat mensen verwachten dat je benen scheren je meteen aerodynamischer maakt. En dat lijkt ook heel logisch: niet voor niets rijden wielrenners in de meest gestroomlijnde pakken, rijden op de meest lichte fietsen en doen ze uitgebreide tests in de windtunnel om de aerodynamica nog verder te ontwikkelen. En ook bij zwemmers is het makkelijk voor te stellen: vissen zijn immers ook helemaal glad, om makkelijk door het water te glijden.
De theorie hierachter is dat doordat de lucht (of water) minder weerstand ondervindt van haren, je sneller zou zijn. Maar dat is eigenlijk overtuigend nooit bewezen. Als je al enig effect merkt van je benen scheren, is dat vooral mentaal. Het placebo-effect. Je bent sneller omdat je dénkt dat je zonder haar sneller zult zijn. Je vóélt je sneller.
Als ze er niet sneller van worden, waarom scheren ze dan?
Er zijn twee belangrijke redenen die gegeven worden waarom sporters hun benen scheren. De eerste zijn de massages: profsporters krijgen meerdere keren per week een massage, en die massages doen gewoon meer zeer als er aan je haartjes getrokken wordt. Als je lekker gladgeschoren bent, dan glijden de handen van de masseur ook makkelijker over je lijf. Voor de effectiviteit van de massage maakt het niet zo veel uit, maar voor het plezier dat je er aan beleeft wel.
De tweede is het feit dat het hygiënischer is bij valpartijen. De gemiddelde wielrenner gaat in zijn leven regelmatig languit over het asfalt. En dat levert schaafwonden op. Om die wonden zo schoon mogelijk te houden, is het een goed idee je beenhaar te scheren. In je beenhaar blijft voldoende vuiligheid hangen, en het is allicht geen pretje om beenharen uit een schaafwond te moeten plukken.
Dit is precies de reden dat het ook slim is om je konthaar te scheren trouwens, ook daar wil je geen vuil dat achterblijft, toch?
De laatste is uiterlijk en traditie: als élke wielrenner het doet, dan is het ook gewoon een ritueel waarmee je onderdeel uitmaakt van de groep. Het is iets waarmee je aan de buitenwereld kunt laten zien dat je profwielrenner bent, en iets waarmee je zelf bewijst dat je je sport en je doelen ‘serieus neemt’.
Uiterlijk is voor veel sporters ook een belangrijke reden om te scheren. Spierdefinitie is beter te zien als je je benen gladgeschoren houdt, dus als je wilt pronken met de spieren waarvoor je hard gewerkt hebt, is het scheren van je benen een goed idee. Kijk maar eens naar een voetballer als Christiano Ronaldo, die is (en geef hem eens flink ongelijk) flink trots zijn sportlichaam. Daarom houdt hij zijn benen netjes gladgeschoren.
Ook als je een aantal prachtige tattoos hebt, kan dat een reden zijn om de donkere haren eroverheen weg te scheren. Je hebt immers niet voor niets geleden voor je kunstwerk.
Een laatste reden is eventueel comfort van kleding. Veel sporters, waaronder hardlopers, zwemmers en wielrenners, geven aan dat hun strakke kleding prettiger zit als ze hun lijf geschoren hebben. Er is dan minder frictie en irritatie omdat er geen extra laag tussen zit.
Gaat scheren met scheermesjes je vervelen? Ben je klaar met de wondjes, en het constant opnieuw kopen van wegwerpmesjes? Investeer dan in The BushBuster 4.0, een bodyhair groomer die je over je hele lijf kunt inzetten om je haar te trimmen. Door de beschermende kap over het mesje, zijn snijwondjes verleden tijd!
BALZY ESSENTIALS
Voor echte mannen die dit zwaar nodig hebben!