Beenhaar scheren voor beginners

Posted  31.07.21
4 min read

Beenhaar scheren voor mannen: hét stappenplan zonder jeuk & bultjes!

Hoeveel lichaamshaar je als man wilt hebben is een kwestie van smaak: wat vind je mooi en prettig? Waar schaamhaar trimmen inmiddels vrij populair is, laten de meeste mannen hun beenhaar staan. Er zijn ook een hoop redenen te bedenken waarom je wél je beenhaar zou scheren. Wil jij je bij de groep mannen voegen die hun benen scheren? Check dan in dit artikel onze tips en stappenplan, zodat je spiegelgladde benen hebt, zónder irritante bultjes of jeuk! 

Hoeveel mannen scheren hun benen?

Uit onderzoek van Men’s Health van twee jaar geleden blijkt dat maar liefst een derde van hun mannelijke volgers hun beenhaar regelmatig trimt. Voor 15% van de ondervraagden was dat nog niet goed genoeg: die gingen hun haargroei met een scheermesje te lijf. Dat komt dus neer op ongeveer de helft van de mannen die hun beenhaar bijhoudt, misschien meer dan je op basis van het maatschappelijk schoonheidsideaal zou verwachten.

Maar er zijn veel redenen waarom je je beenhaar zou scheren als man. Ten eerste omdat jij het prettig vindt, natuurlijk. Een tweede reden kan de voorkeur van je partner zijn. Maar je kunt het ook doen omdat het wel zo fris en hygiënisch is bij sporten (dan kun je wondjes makkelijker schoonhouden), omdat het fijner is bij massages of omdat je spierdefinitie beter te zien is als je je scheert (hállo, kuitspieren!).

Wat vinden vrouwen van mannen met geschoren benen?

Meer dan de helft van de vrouwen had er geen enkele moeite mee als mannen hun benen scheren of trimmen, of vinden het zelfs ronduit aantrekkelijk. Dus mocht het idee dat vrouwen het niet ‘mannelijk’ zouden vinden je tot nu toe tegen hebben gehouden, kun je dat nu vergeten.

Stappenplan benen scheren voor mannen:

Je beenhaar scheren is geen ingewikkelde militaire oefening. Maar aangezien mannen meestal langer beenhaar hebben dan vrouwen, is toch iets meer voorbereiding nodig om het een prettige en pijnloze ervaring te maken voor je. Bovendien wil je wel eindigen met benen die zo glad zijn dat je je eigen spiegelbeeld erin terugziet, in plaats van met een maanlandschap aan rode bultjes, dus is het aan te raden ons stappenplan op te volgen.

De eerste stap van je scheerbeurt is bepalen hoe rigoureus je aan de slag wilt gaan met je haargroei. Wil je het beenhaar alleen een beetje trimmen om het netjes te houden? Of wil je alles er af? In het laatste geval kun je met scheermesjes aan de slag. Ook moet je bepalen tot hoe vér je gaat scheren: wil je alleen je onderbenen? Of ga je echt all te way? In dat geval scheer je tot aan je liezen. Scheer niet al te hoog, want hoe hoger je scheert, hoe meer irritatie. 

Als je je beenhaar vooral netjes bij wilt houden, maar je niet wilt snijden en geen zin hebt om moeilijk te doen met steeds nieuwe scheermesjes te kopen, raden wij een goede bodytrimmer aan. Kies een bodygroomer met verschillende lengtestanden zodat je het proces in eigen handen hebt en je niet per ongeluk snijdt. Wij raden hiervoor The BushBuster 4.0 aan.

Stap 1: Knippen

Of je nu gaat scheren of trimmen: het is altijd een goed idee om eerst even met een schaartje aan de slag te gaan. Beenhaar is meestal erg lang, en het láátste dat je wilt is dat het vast komt te zitten in je scheerapparaat. Dat is erg pijnlijk. Ook als je met scheermesjes werkt is van tevoren even knippen een goed idee, anders gaat het tussen de mesjes zitten, en raakt je mesje onnodig snel verstopt. 

Stap 2: Douchen

De beste plek om je benen te scheren, is onder de douche. Het warme douchewater zorgt er namelijk voor dat het haar zachter en makkelijker te scheren is. Zorg wel dat je naderhand je putje leeghaalt, want je wilt niet dat die verstopt raakt met lichaamshaar. 

Stap 3: Smeer scheerschuim

Of je nu wel of geen droge huid hebt: scheer nooit zonder eerst even scheerschuim op je benen te hebben gesmeerd. Scheerschuim is niet alleen handig (zo kun je precies zien waar je wel en niet geschoren hebt), maar ook noodzakelijk want het hydrateert je huid. Daarmee voorkom je jeuk, irritatie en een trekkend gevoel. Zorg dat je voor een lekker dikke schuim gaat zodat je goed kunt zien waar je gebleven bent. Je kunt ook per deel insmeren: je benen scheren duurt best wel lang, en je hebt anders de kans dat het snel opdroogt. 

Stap 4: Scheer

Hoppa, tijd voor het echte werk! Pak je scheermesje of bodygroomer erbij en ga aan de slag. Mocht je met een scheermesje werken, zorg dan dat hij schoon en scherp is, en dat je een back-up bij de hand hebt. Scheer zoveel mogelijk met de haarrichting mee om ingegroeide haartjes te voorkomen. Ga niet vaker dan twee keer over hetzelfde gebied heen, dat zorgt voor huidirritatie en een trekkerig gevoel. Kijk extra uit rondom je enkels, daar is de huid extra dun en als je je per ongeluk snijdt lijkt het net alsof je op de set van een gemiddelde horrorfilm terechtgekomen bent.

Stap 5: Hydrateren

Het is altijd een goed plan om naderhand je benen goed af te spoelen met warm water, ze en daarna zachtjes af te deppen met een schone handdoek (wrijven zorgt voor irritatie!). Smeer je lange latten daarna in met een hydraterende en kalmerende bodylotion. Dit heeft een verzachtende werking en voorkomt dan ook jeuk en irritatie. Heb je tussen scheerbeurten toch last van een trekkerig gevoel? Dan mag je best vaker je benen insmeren met hydraterende crème. 

Met deze tips moet het scheren van jouw onderstel helemaal goed komen. Geniet van het resultaat, want over een paar dagen mag je weer opnieuw scheren ;-).

Zoek je nog tips voor schaamhaar, borsthaar, okselhaar, ballen of konthaar scheren? Ook daar hebben we natuurlijk tips voor!