Borsthaar scheren voor beginners

Posted  31.07.21
3 min read

Borsthaar scheren: zo doe je dat zonder jeuk naderhand

De dagen dat een kale borstkas helemaal hip was, zijn inmiddels wel voorbij. Maar om nou alles als oerwoud te laten staan, gaat ook wat ver. Je borsthaar netjes bijhouden door het te trimmen heeft voor de meeste mannen de voorkeur. Gelukkig kun je makkelijk je eigenlijk borsthaar scheren. In deze gids geven we je tips over hoe jij je borsthaar kan trimmen zonder dat je naderhand met een jeukende borstkas zit. 

Waarom hebben mannen borsthaar? En waarom vrouwen niet?

Mannen krijgen zo aan het einde van hun puberteit borsthaar, meestal tussen de 12 en 18 jaar. Al kan het ook nog later beginnen te groeien. Mannen hebben niet per se méér haren dan vrouwen. We hebben namelijk hetzelfde aantal haarzakjes. Sterker nog: we hebben exact hetzelfde lichaamshaar op bijvoorbeeld onze borst, rug en armen, het is bij vrouwen alleen licht en vlassig. Daardoor is het moeilijk zichtbaar. 

Daarnaast groeit bij mannen onder de invloed van bepaalde hormonen (waarvan mannen er nou eenmaal meer hebben) zogeheten androgeen haar. Dit is dikker, langer en donkerder haar. Dit is beter zichtbaar.

Hoeveel haar je hebt, hoe dik het is en hoe snel het groeit is allemaal genetisch vastgelegd en wordt gereguleerd op basis van hormonen. Scheren heeft dus geen effect op hoe snel, of hoe dik, je borsthaar terug groeit.

Wat vinden vrouwen van borsthaar?

De meeste vrouwen hebben niet een heel sterke voorkeur voor wel of geen borsthaar bij mannen, zo lang het er maar verzorgd uitziet. Heb je drie verdwaalde haren? Dan kun je ze er misschien beter af halen. Heb je een wolvenvacht op je borstkas? Dan kun je het misschien een beetje trimmen.

Of je wel of niet je borsthaar verwijdert, komt uiteindelijk neer op je eigen voorkeur (en eventueel die van je partner, als je dat belangrijk vindt). Veel mannen scheren omdat ze het een prettiger, frisser gevoel vinden. Anderen voelen zich zonder borsthaar juist weer heel kaal. 

Stappenplan borsthaar scheren

Een goede voorbereiding is belangrijk bij het trimmen van je borsthaar. Je wilt natuurlijk een goedverzorgde borstkas overhouden, en niet eentje vol jeuk, bultjes en uitslag. Met dit stappenplan heb je alles onder controle, en kun je pronken op het strand. 

De eerste stap van je borsthaar scheren is bepalen hoe strak je de scheerbeurt wilt hebben: wil je al het haar eraf? Of wil je het gewoon een beetje trimmen om het netjes te houden? Kies een bodygroomer met verschillende lengtestanden zodat je het proces in eigen handen hebt. Wij raden hiervoor The BushBuster 4.0 aan.

Stap 1: Neem een douche

Haar wordt zachter en makkelijker te scheren als je van tevoren een warme douche neemt. Daarom raden wij altijd aan om je te scheren in de douche, ook als je je schaamhaar, je ballen of je konthaar scheert. 

Stap 2: Knip het haar kort

Heb je een flinke bos borsthaar? Dan is het een goed idee om het eerst even een stukje korter te knippen. Dan kunnen de haren ook niet vast komen te zitten in je scheerapparaat, en blokkeren ze ook je scheermesjes niet. 

Stap 3: Smeer scheerschuim

Scheerschuim hydrateert je huid, en voorkomt dus jeuk en irritatie. Bovendien kun je zo makkelijker zien waar je al wel en niet geschoren hebt. 

Stap 4: Scheren!

Scheer waar mogelijk met de haarrichting mee, en probeer niet meerdere keren over hetzelfde stukje te gaan. Dat leidt tot irritatie. Ben natuurlijk ook voorzichtig in het gebied bij je tepels, want dat is extra gevoelige huid. 

Stap 5: Hydrateer

Het is een goed idee om na je scheerbeurt even je borst af te spoelen, en daarna in te smeren met een hydraterende en kalmerende bodylotion. Dit voorkomt jeuk en irritatie. 

Wat te doen bij een jeukende borst?

Na alle voorbereiding toch een jeukende borstkas? Dat is vervelend, maar gelukkig vrij goed om te lossen. Gebruik dan een cortisonencrème om de jeuk en irritatie te stoppen. Een warm kompres, of aloë vera kan ook helpen. Zorg dat je niet te strakke kleding draagt die tegen de huid schuurt, dat maakt de irritatie alleen maar erger. 

Scheertrends: de Mankini

Mocht je wat plezier willen hebben met je borsthaar verwijderen, dan kun je eens kijken naar de Mankini. Wat dat is? Je borsthaar in bikini-vorm scheren!

Deze trend is vooral geschikt voor mannen met een rijke hoeveelheid borsthaar, en je bereikt de illusie door twee triangels rondom je borstspieren te scheren, met daar tussenin een klein streepje haar. Uiteindelijk loopt vanuit elke triangel ook een streepje borsthaar naar je nek. Als je écht voor lekker fout wilt gaan, kun je zelfs je snor laten overlopen in deze ‘bikinibandjes’. 

Het kost even wat doorzettingsvermogen en oog voor detail, maar dan heb je ook iets om je partner mee aan het lachen te maken, de volgende keer dat je samen het bed deelt.