Okselhaar scheren voor beginners

Posted  22.11.20
10 min read

Okselhaar scheren voor mannen: 5 tips voor oksels scheren zonder pijn en bultjes

Okselhaar scheren: het is een klusje waar nog veel mannen onbekend mee zijn. Waar het voor de meeste vrouwen onderdeel is van hun ritueel, zijn er veel mannen die geen idee hebben hoe ze hun oksels moeten scheren. Maar toch kan het fijn zijn om je okselhaar een beetje bij te houden.

Mocht je je oksels willen scheren, dan hebben we in dit artikel de beste tips verzameld voor gladde oksels zonder pijn of bultjes!

Scheren mannen hun oksels?

We hebben onderzoek gedaan naar deze vraag. Je zult verbaasd zijn om te horen dat uit een enquête van BALZY is gebleken dat maar liefst 68% van de mannen hun oksels onderhoudt. Daarentegen doet 21% van de mannen niks met hun oksels simpelweg omdat ze gewoon niet weten hoe het moet.

Met dit in ons achterhoofd geven we jou in dit artikel de beste tips voor je oksels scheren.

Lees ook onze gidsen over Schaamhaar scherenscheren van de ballen of konthaar.

OKSELHAAR SCHEREN in vijf simpele stappen:

 1. Trim je okselhaar: Oksels hoeven niet kaal of glad. Bijwerken is vaak voldoende.
 2. Neem een goede douche: Huid die warm is, is soepeler en dat maakt het scheren van je okselhaar een stuk makkelijker.
 3. Kies goed gereedschap: Okselhaar scheer je niet met je gezichtstrimmer of scheermes. Kies voor een speciale trimmer voor het lichaam.
 4. Scrub de huid: Na het scheren of trimmen scrub je de huid. Zo blijft alles netjes en schoon.
 5.  Gebruik juiste producten: Verzorg de okselstreek met producten die PH neutraal zijn en geen alcohol bevatten.

MOETEN MANNEN HUN OKSELS SCHEREN?

Je zou kunnen zeggen dat het antwoord hier op “ja” is. Als vrouwen hun oksels moeten scheren, dan moeten mannen dat ook. Er is immers geen biologisch verschil waarom vrouwen het wel zouden moeten, en mannen niet. Het is puur een schoonheidsideaal.

Maar heeft okselhaar überhaupt een functie? Waarom hebben we daar eigenlijk haar? Als we de evolutie erbij halen is er vast wel een reden waarom mensen haren onder de oksels hebben, maar is die geschiedenis nog wel relevant in de huidige tijd?

Zoals voor veel onderwerpen geldt, gaat het wel of niet scheren van je oksels om een persoonlijke voorkeur. Er is echter een aantal geweldige redenen om toch eens na te denken over een oksel zonder haren.

VOORDELEN VAN HET SCHEREN VAN OKSELHAAR

Het verwijderen van okselhaar heeft een aantal voordelen, waaronder:

 • Verminderen van vervelende lichaamsgeurtjes: Okselhaar houdt geur vast, maar ook vocht (zweet) dat zich vastklampt aan de haarzakjes waardoor je misschien niet zo lekker ruikt als je zelf zou willen. 

De poriën in je oksels geven feromonen vrij met een bepaalde geur. Deze feromonen produceren tevens chemische stofjes die een rol spelen bij de seksuele aantrekkingskracht. Als deze poriën verstopt raken met zweet en vuil dan bereik je die woeste aantrekkingskracht waarschijnlijk niet. Als je je oksels een goede scheerbeurt geeft, dan geef je jezelf de kans een stuk aantrekkelijker te ruiken en hoef die vreselijke geur niet langer mee te dragen.

 • Het voelt luchtiger en kriebelt niet: Als je voor het eerst probeert uit te vinden hoe je het beste je oksels kunt scheren, dan doe je dat misschien wel omdat je genoeg hebt van dat kriebelige gevoel onder je armen. Als je er niet uit wilt zien als een soort van behaarde oermens, dan is het tegenwoordig helemaal geaccepteerd om je oksels te scheren en die zware last te verwijderen.
 • Het ziet er stukken beter uit: Laten we eerlijk zijn – we willen er allemaal goed uitzien. Of je nu op het strand ligt of het gezellig maakt tussen de lakens, je zet natuurlijk altijd je beste voetje (en oksel) voor. Heel harige oksels kunnen een afknapper zijn, dus hou ze netjes zodat jij er op je best uitziet.
 • Het is goed voor je sportprestaties: Veel atleten scheren al hun lichaamshaar– inclusief dat van hun oksels – al jarenlang. Er wordt gezegd dat je met minder beharing beter en sneller presteert in sporten zoals zwemmen en wielrennen. Zelfs als het niet helpt in de aerodynamica (het bewijs is nog niet geleverd namelijk), kan het alsnog een positief placebo-effect hebben.

WAAROM MANNEN HUN OKSELS NIET SCHEREN

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je besluit om je okselhaar te laten staan. Dit zijn de meest gehoorde redenen van mannen die niet scheren:

 • Ze hebben geen zin in het gedoe: Sommige mannen hebben geen zin in extra werk met scheren of hun dagelijkse verzorging. Erger nog, voor sommige mannen is die verzorging niet eens een dagelijks ritueel, wat die heftige beharing, nare geurtjes en andere ongewenste zaken verklaart.
 • Huidproblemen: Sommige mannen hebben een gevoelige huid en zijn bang voor scheerbultjes als ze hun oksels scheren. Deze angst kun je gerust negeren zolang je de juiste producten en het juiste gereedschap gebruikt.
 • De look past niet bij je: Sommige mannen vinden kale oksels gewoon niet mooi.

HOE SCHEER JE JE OKSELS?

Als je zover bent dat je van die harige oksels af wilt, dan is het belangrijk dat je onze instructies volgt om scheerbultjes en ongewenste ongelukjes te voorkomen. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap en de juiste producten binnen handbereik hebt voordat je begint. Klaar om je okselhaar te scheren?

1. TRIM JE OKSELS

Je wilt zorgen dat je okselhaar maximaal zo’n 1,5 centimeter lang is als je het gaat scheren. Als je okselhaar langer is dan dat, dan zul je het eerst even moeten trimmen. Begin met de juiste stand op je trimmer. Als je dit voor het eerst doet, kies dan een wat langer standje. Je kunt later nog altijd voor een kortere versie kiezen, maar als je het te kort scheert dan moet je wachten tot het weer gaat groeien.

The BushBuster 4.0 is speciaal ontworpen met SafeShave™ technologie, ideaal voor de gevoelige lichaamsdelen. De opzetkam kan aangepast worden naar verschillende lengtes zodat je zelf kunt kiezen hoe kort je je okselharen wilt trimmen.

2. NEEM EEN GOEDE DOUCHE NA HET SCHEREN OF TRIMMEN

Zodra je de langste haren verwijderd hebt, spring je even in de douche. Een warme douche maakt je huid en haar zacht, en maakt scheren makkelijker. Gebruik een pH-neutrale zeep zodat je lichaam gehydrateerd en vrij van ongewenste haren is. Dit maakt het vervolg van je scheerbeurt een stuk makkelijker.

3. SCRUB JE HUID

Het scrubben van je huid zorgt voor een nog gladder resultaat omdat het de dode huidcellen, vuil en restjes van de buitenste huidlaag verwijdert. Dit proces helpt ook bij het voorkomen van ingegroeide haartjes. Zorg ervoor dat je scrubt met een product dat salicylzuur of bèta hydroxy zuur bevat, zodat je poriën schoon worden met minder kans op verstoppingen na het scheren.

Ga niet te ruig aan de slag, want dat kan juist irritatie en bultjes veroorzaken. Werk dus met milde producten, en scrub zachtjes.

4. KIES EEN GOED SCHEERMES

Je zult misschien denken dat een scheermes dat bestaat uit meerdere mesjes het beste waar voor je geld biedt, maar voordat je die keuze maakt, bedenk je dan dat dit soort mesjes juist scheerbultjes kunnen veroorzaken. Dit omdat de haartjes vast kunnen te komen zitten tussen de verschillende mesjes.

Kies je toch voor een scheermes met meerdere mesjes, zorg er dan voor dat de mesjes dicht tegen elkaar staan. Hoe verder ze uit elkaar staan, hoe meer kans dat je haar of je huid tussen de mesjes komt waardoor de haartjes afbreken of eruit getrokken worden, met pijnlijke scheerbultjes tot gevolg.

5. GEBRUIK HET JUISTE SCHEERSCHUIM

Als je op zoek gaat naar scheerschuim voor onder je armen, kies dan voor een product dat hydrateert en geen alcohol bevat. Producten die aloë of glycerine bevatten, zijn meestal een goede keuze voor de gevoelige lichaamsdelen. Stearinezuur en colloïdale havervlokken zijn ook goede ingrediënten voor scheerschuim.

6.  TAKE IT EASY TIJDENS HET SCHEREN

Je bent er nu helemaal klaar voor! Tijd om te scheren. Begin te scheren met de haargroei mee. Langzaam, want je wilt je huid natuurlijk niet beschadigen. Wanneer je je oksel ontdaan hebt van de meeste haren, scheer dan (zachtjes) in alle andere richtingen voor het meest gladde, schone resultaat ooit. Voorkom dat je te vaak over dezelfde plek gaat, want dat veroorzaakt irritatie.

7. HYDRATEER NA HET SCHEREN

Het hydrateren na het scheren helpt irritatie voorkomen. Het zorgt ook voor een langer en gladder resultaat. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een zachte crème of  bodylotion.

HOE VAAK MOET JE JE OKSELS SCHEREN?

De huid onder je oksels is een gevoelig gebied. Dat betekent dat je het rustig aan moet doen als je gaat scheren. Er is geen vaste regel over hoe vaak je je oksels zou moeten scheren want elke man (en zijn haargroei) is anders. Let gewoon op hoe je haar groeit en hoe je huid aanvoelt na het scheren.

Het zal waarschijnlijk niet nodig zijn je oksels elke dag te scheren omdat scheermesjes niet alleen het haartje afscheren, maar ook een of twee laagjes huid verwijderen. De meeste mannen kunnen een dag of twee overslaan, maar langer mag natuurlijk ook als je dat wilt. Volgens ons onderzoek scheert 60% van de mannen hun oksels eens per week of per twee weken.

HOE VOORKOM JE DAT ‘GROENE’ EFFECT OP JE HUID NA HET SCHEREN?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor dat groenachtige effect dat je op je huid ziet na het scheren. Het kan zijn dat je niet dicht genoeg op de huid scheert en je de haartjes als het ware door je huid heen ziet.

Om dat te voorkomen moet je ervoor zorgen dat je eerst met de haargroei mee, en daarna tegen de haargroei in scheert. Het kan ook helpen als je de huid voor het scheren, scrubt met een warme handdoek. Dit opent de poriën en verzacht de haarzakjes.

IS HET SLIM OM JE OKSEL TE EPILEREN?

Epileren (of het uittrekken van de haren) van je oksel betekent dat je het haartje met de wortel en al verwijdert. Het haar groeit dan veel langzamer terug dan bij andere methodes, maar het kan behoorlijk pijnlijk zijn. Ook niet onbelangrijk bij het epileren van je oksels: je hebt naast de pijnlijke ervaring waarschijnlijk meer kans op ingegroeide haartjes.

De methode is niet per definitie slecht, maar er zijn naar onze mening betere manieren om voor je huid en lichaam te zorgen.

TIPS VOOR HET SCHEREN VAN JE OKSELS

Nu je de voor- en nadelen van kale oksels op een rijtje hebt, willen we je nog een paar tips meegeven.

Wist je dat 33% van de mannen hun oksels scheert omdat ze het er beter uit vinden zien? 23% doet het omdat het goed voelt.

Hierbij willen we je graag nog een snelle manscaping cursus geven zodat jij ook bij deze groep mannen kunt horen als je dat wilt.

 • Vervang je scheermes vaak - Afhankelijk van hoe vaak je scheert, zou je het scheermes elke week tot eens in de twee weken moeten vervangen (als je elke dag scheert). Scheer je twee keer per week, dan vervang je je scheermes elke vier tot zes weken.
 • Ga niet steeds over hetzelfde gebied, om scheerbultjes te voorkomen - Het motto voor elk gebied zou moeten zijn: een, twee en klaar. Ga dan verder. Beschadig je huid niet door steeds over hetzelfde gebied te gaan.
 • Hydrateer altijd om ingegroeide haartjes in je oksel te voorkomen - Hydratatie is heel belangrijk na het scheren, ook al gaat het misschien tegen je gevoel in om je oksels te hydrateren omdat je ze normaal gesproken altijd droog probeert te houden.

  Gebruik een product van goede kwaliteit met natuurlijke ingrediënten zodat die gevoelige huid niet alsnog beschadigd wordt nadat je het scheermes weggelegd hebt.
 • Deel je scheermes nooit met een ander - Behandel je scheermes hetzelfde als je tandenborstel – zorg dat het zijn eigen plekje op deze wereld heeft en laat niemand anders je scheermes gebruiken.

  Je kunt beter goedkope wegwerp-mesjes kopen dan iemand anders je scheermes laten gebruiken. Ze kunnen bacteriën en deeltjes bevatten die je echt niet met iemand wilt delen.
 • Gebruik verschillende scheermesjes voor verschillende lichaamsdelen - Doe je baard en ballen een plezier – geef ze elk hun eigen gereedschap. Elk lichaamsdeel heeft wel iets dat je niet door wilt geven aan een ander lichaamsdeel. (En je ballen gaan stinken van slechte bal-hygiëne)

De beste manier om gezond te blijven, is om elk lichaamsdeel dat je wilt scheren zijn eigen scheermes te geven. (Lees ook waarom het echt goor is om je schaamhaar met je gezichtstrimmer te scheren).

Scheer nooit over een wond - Heb je een wondje, krasje, snee of puistje? Laat je huid dan met rust zodat deze eerst kan genezen. Ga je met een scheermes over een al beschadigde huid, dan kan dat tot infectie of tot een vertraagd genezingsproces leiden.

Houd je huid strak terwijl je scheert - Houd je huid altijd strak wanneer je met je scheermes aan de slag gaat. Een slappere huid kan tussen of onder de mesjes vast komen te zitten – beiden erg pijnlijk.

Schaamhaar scheren? Check onze gids

Mocht je na het lezen van dit artikel helemaal in de mood gekomen zijn om je lichaam te ontdoen van elke verdwaalde haar, dan hebben we een aantal handige gidsen voor je geschreven. In ons meest uitgebreide artikel vertellen we meer over schaamhaar scheren. Of lees onze beste tips voor je ballen scheren. Als laatste hebben we ook nog tips voor konthaar scheren. Alles heeft immers zijn eigen aanpak nodig, en bij BALZY is scheren onze specialiteit.

Veelgestelde vragen:

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken bij het scheren van hun oksels?
Veelvoorkomende fouten zijn onder meer het gebruik van een bot scheermes, het scheren van droge huid, te veel druk uitoefenen tijdens het scheren en het delen van scheermesjes met anderen.

Zijn er specifieke producten die ik moet vermijden bij het scheren van mijn oksels?
Vermijd producten die alcohol bevatten, omdat deze de huid kunnen uitdrogen en irritatie kunnen veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor hydraterende scheerproducten met natuurlijke ingrediënten.

Is het veilig om mijn oksels te scheren als ik een gevoelige huid heb?
Het is over het algemeen veilig om je oksels te scheren, zelfs als je een gevoelige huid hebt. Zorg ervoor dat je milde producten gebruikt en voorzichtig scheert om irritatie te voorkomen. The BushBuster 4.0 is speciaal ontworpen met SafeShave™ technologie, ideaal voor de gevoelige lichaamsdelen. Als je echter ernstige huidproblemen hebt, is het raadzaam om eerst een dermatoloog te raadplegen.

Is het normaal om jeuk te ervaren na het scheren van mijn oksels?
Een milde jeuk na het scheren van de oksels is normaal en kan worden veroorzaakt door irritatie van de huid. Zorg ervoor dat je de huid goed hydrateert na het scheren en vermijd krabben om verdere irritatie te voorkomen. Lees hier wat je kan doen bij bultjes, jeuk en ingegroeide haren.