Schaamhaar scheren voor beginners

Posted  20.11.20
10 min read

Schaamhaar scheren voor beginners in 3 stappen (zonder pijn en bultjes)!

Of je nu een spannende date in de agenda hebt staan of vanwege je eigen voorkeuren je schaamhaar wilt scheren: het is niks om je voor te schamen. Sterker nog, praten over manscaping (zo noem je het bijhouden van je schaamhaar als man) van je edele delen is tegenwoordig helemaal hip. Maar mocht jij je afvragen: hoe moet ik mijn ballen scheren? Dan hebben we in deze gids voor beginners voor jou het antwoord. Met deze 3 simpele stappen voorkom jij bultjes, sneetjes en jeuk en zullen je kroonjuwelen sprankelen als nooit tevoren.

Wist je dat? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mannen hun schaamhaar trimt of scheert. In België is dat zelfs acht op de tien mannen. Je bent dus niet alleen als je ballen scheren overweegt.

Maar waarom zou je als man je schaamhaar scheren?

Voor dit soort snoeiwerk kunnen verschillende redenen zijn. Sommige mannen willen er netter uitzien voor een aankomend sekspartijtje, sommigen doen dit vanwege religieuze redenen en anderen knippen het schaamhaar weg zodat het niet onder de rode speedo of witte slip uitsteekt in de kleedkamers.

Veel mannen vinden het nou eenmaal belangrijk hoe de schaamstreek erbij ligt en hun ballen erbij hangen. En hun partners ook. 

Er zijn voldoende vrouwen zijn die geen orale seks willen geven als ze zich eerst door een oerwoud moeten werken om bij je grote vriend te komen. Niet gek: er blijven geurtjes in hangen er zijn bovendien weinig grotere afknappers dan je halverwege verslikken in een verdwaalde schaamhaar, dus geef haar eens ongelijk.

En mocht je onzeker zijn over het gereedschap waarmee je werkt: als je de struiken snoeit, lijkt de boom een stuk groter. Laat de optische illusie dus in je voordeel werken.

Het scheren van schaamhaar is tegenwoordig dus vrij gangbaar onder mannen. Het scheren van konthaar is echter nog behoorlijk taboe, al hebben wij daar natuurlijk ook een gids voor geschreven.

De beste manier om schaamhaar te scheren

 

Er zijn verschillende manieren om je ballen te scheren, dus er is niet één juiste aanpak. De meest gebruikelijke onder mannen die manscapen, is simpelweg het schaamhaar scheren met een scherp scheermes. Maar dat is meteen ook één van de meest gevaarlijke manieren bij haastige spoed, of als je niet weet wat je aan het doen bent.

Als je je niet op de juiste manier scheert is het gemakkelijk om per ongeluk in je huid te snijden en jezelf bloot te stellen aan bacteriën of irriterende stoffen. Tegen de haargroei inscheren kan bovendien jouw haarzakjes blokkeren, wat vervolgens ingegroeide haren en een geïrriteerde huid kan veroorzaken. Kortom: geen glad resultaat.

Voor een volledig veilige én handige scheermethode hebben we de Bushbuster 4.0 ontwikkeld. Hiermee is het scheren van je jongeheer en omliggend terrein een fluitje van een cent, zelfs voro beginners! De Bushbuster is waterproof en kan dus onder de douche gebruikt worden. Het ideale gereedschap voor jouw gereedschap.

Mocht je je trouwens afvragen of schaamhaar sneller terug groeit als je het vaak scheert? Het antwoord is nee, maar lees er gerust meer over in onze gids.

Stappenplan voor je ballen scheren:

Stap 1: Voorbereiding

 Op welke manier je ook scheert, het is altijd een goed idee om van tevoren een warme douche te nemen om de haartjes zachter te maken en alleen te werken met een schoon scheermes om infecties te voorkomen. Zorg dat je je schaamhaar bijknipt met een schaar als het erg lang is (dat voorkomt dat je mesje of trimmer verstopt raakt). Ook niet onbelangrijk: was je handen.

Gebruik scheerschuim, gel of een vochtinbrengende crème met natuurlijke ingrediënten om irritatie te voorkomen. Kies voor meer natuurlijke opties van merken als Dr. Bronner's, Alaffia, Alba Botanica, Herban Cowboy of Jāsön

Scheren onder de douche is sowieso aan te raden. Het warme water maakt de huid en haren soepel, en bovendien is het hygiënisch.

Stap 2: Schaamhaar scheren

Als je eenmaal aan het scheren slaat is het belangrijk om te onthouden: slow & steady wins the race. Gebruik warm water, maak korte bewegingen, hou je huid strak en scheer altijd met de haargroei mee. Zo voorkom je irritatie. Als je op hardnekkige stukjes tegen de haarrichting inscheert, moet je dat echt zo voorzichtig mogelijk doen, tenzij je een scène uit een gemiddelde horrorfilm wilt namaken.

Stap 3: Nazorg

Spoel goed af en droog voorzichtig met een schone handdoek. Om irritatie te beperken kun je cortisonencrème gebruiken. Blijf weg van crème’s met alcohol, die zijn veel te agressief voor zo’n gevoelig onderdeel van je lijf. Zorg dat je bovendien regelmatig van scheermesje wisselt.

Schaamhaar trimmen en bijhouden

Schaamhaar, in tegenstelling tot hoofdhaar, stopt op een bepaald moment met groeien. Dus als je je haar ongetrimd laat, veroorzaakt dat geen uit de klauwen gegroeide rimboe. Maar het toch een beetje bij wilt werken, knip dan wat bij met een schone schaar.

Wat je in géén geval moet doen is overal hetzelfde instrument voor gebruiken. Lees hier waarom het echt enorm smerig is om je gezichtstrimmer te gebruiken voor je schaamhaar.

Knip je haar niet te dicht op je schaamstreek. Dit is een makkelijke manier om jezelf per ongeluk te knippen. En wees extra voorzichtig rond je balzak- en de huid van je fluit, aangezien daar de huid soepeler is.

Tips bij het knippen van je schaamhaar:

 • Desinfecteer elke schaar die je van plan bent te gaan gebruiken voor dit karweitje
 • Bewaar de schaar op een schone plek waar het niet vochtig is
 • Gebruik deze schaar niet voor iets anders en deel hem niet met anderen - dit verhoogt het risico op infecties of andere bedreigingen zoals schaamluis.
 • Knip je schaamhaar als het droog is, zodat de haren niet aan elkaar plakken waardoor ze moeilijker individueel bij te knippen zijn.

Schaamhaar waxen, ontharingscrèmes en laseren

Naast scheren en een ballen trimmer zijn er nog meer manieren om je schaamhaar te verwijderen. Waxen, ontharingscrèmes en laseren zijn ook opties, al hebben ze niet onze voorkeur. Toch geven we je extra uitleg over deze ontharingsmanieren, zodat jij zelf je keuze kunt maken.

WAXEN OF HARSEN VAN SCHAAMHAAR

Waxen en harsen zijn eigenlijk hetzelfde, en gebeurt door stroken warme wax op het behaarde oppervlak aan te brengen en met de stroken de haren uit de follikels te trekken. Waxen is een aardig alternatief voor scheren, omdat het bij sommige mannen minder jeuk veroorzaakt als de haren terug beginnen te groeien. Bovendien blijft haar langer weg. Nadeel is wel dat waxen enorm zeer kan doen, maar daar zijn de meningen over verdeeld en iedereen heeft een andere pijngrens.

Waxen kun je het beste laten doen door een getrainde professional, want als je dit verkeerd doet kan dit leiden tot roodheid, irritatie en ingegroeide haren. 

Tips voor het waxen van je schaamhaar 

Kies een winkel die veilige methoden gebruikt. Lees de beoordelingen van klanten en eventuele beoordelingen van gezondheidsorganisaties.

 • Bij het harsen moet de persoon die de behandeling uitvoert een getrainde of gecertificeerde schoonheidsspecialiste zijn en handschoenen dragen.
 • Goede salons zullen nooit meer dan één keer het waxstokje gebruiken en zullen de waxtafel bedekken met een wegwerphoes voor goede hygiëne.

CHEMISCH ONTHAREN VAN SCHAAMHAAR (ONTHARINGSCREME)

Chemische ontharingsmiddelen verzwakken de keratine in het haar, zodat het loskomt van de follikel en kan worden afgeveegd met een handdoek. Deze middeltjes zijn gemakkelijk te vinden in de drogisterij, maar ze kunnen stoffen bevatten die allergische reacties kunnen veroorzaken.

Als je een gevoelige huid hebt kun je deze methode het beste vermijden!

Tips bij schaamhaar scheren met crème

 • Praat met je dokter voordat je een ontharingsmiddel gebruikt om te zien of het de juiste keuze voor jou is. Overweeg om het te laten doen door een medische professional.
 • Als je allergisch bent, laat dan eerst een huid- of priktest doen om te zien voor welke ingrediënten je misschien allergisch bent.
 • Doe ergens anders op je lichaam een patchtest voordat je het op je schaamstreek aanbrengt. Je wilt niet dat je hele schaamstreek rood en opgezwollen raakt!

SCHAAMHAAR LASEREN (OF ELEKTROLYSE)

Laserontharing en elektrolyse worden beide beschouwd als "permanente" methoden om schaamhaar te elimineren: het haar zal niet snel meer terug groeien.

De laser maakt gebruik van geconcentreerde lichtstralen, terwijl de elektrolyse een apparaat gebruikt dat energie van chemische stoffen of warmte in de follikels overbrengt om ze te weerhouden van het groeien van nieuwe haren. Haren kunnen na verschillende behandelingen nog steeds terug groeien, maar als dat gebeurt zijn ze meestal wel fijner en minder opvallend.

Tips bij laseren van schaamhaar

 • Maak een afspraak bij een medische professional om deze behandelingen te laten uitvoeren.
 • Kies het juiste behandelcentrum. Veel plaatsen bieden deze behandelingen aan, maar controleer de beoordelingen en gezondheidsevaluaties voordat je een afspraak boekt.

Beide vormen van verwijdering moeten worden gedaan door een professional in een behandelcentrum. Als dit niet goed wordt gedaan, kunnen deze behandelingen je huidskleur van die streek veranderen.

Weetje tussendoor: Wist je dat 21% van de mannen geen idee heeft hoe ze hun oksels moeten scheren? Wij schreven er een gids met tips over.

WAT TE DOEN BIJ UITSLAG, BULTJES EN INGEGROEIDE SCHAAMHAREN?

Zelfs als je voorzichtig bent met scheren, is het niet ongewoon om uitslag, bultjes of ingegroeide haren op je schaamstreek te krijgen, vooral als je met een mesje scheert. (Gebruik daarom een trimmer zoals The BushBuster 4.0)

Het is het beste om te stoppen met scheren totdat deze symptomen verdwijnen. Ga naar de dokter als er na een week niet scheren er geen verandering plaatsvind of als het zelfs erger lijkt te worden.

Om de kans op irritaties van scheren met de hand geheel te voorkomen kun je overwegen de BALZY Bushbuster 4.0 aan te schaffen. Deze is speciaal ontworpen met SafeShave technologie, ideaal voor deze gevoelige lichaamsstreek.

De opzetstukjes kunnen aangepast worden naar verschillende lengtes zodat je zelf kunt kiezen hoe kort je jouw schaamhaar wilt trimmen.

En als je ballen stinken? Tja, dan heb je een groter probleem dan alleen wat haar!

Dit is wat je moet doen bij de verschillende irritaties na het scheren van je schaamhaar:

Uitslag:

 • Niet krabben! Dit ziet er in het openbaar niet alleen asociaal uit maar kan de irritatie zelfs verergeren en een infectie veroorzaken.
 • Gebruik een hydrocortisonencrème om de jeuk te verminderen zodat je niet vies wordt aangekeken.

Bultjes:

 • Gebruik een kalmerende, natuurlijke lotion of crème om irritatie te verlichten.
 • Laat het haar terug groeien tot de bultjes helemaal verdwenen zijn.
 • Overweeg om minder vaak te scheren als je iedere keer dat je je scheert bultjes krijgt.
 • Probeer eens een elektrisch scheerapparaat te gebruiken, zoals onze BushBuster 4.0 trimmer; speciaal gemaakt om gemakkelijk en veilig je ballen te scheren.

Ingegroeide haren:

 • Stop voor een paar weken met scheren en laat de haren terug groeien.
 • Gebruik een warm, nat washandje om het gebied één keer per dag te masseren totdat de irritatie verbetert.
 • Geen pincet gebruiken om de haren uit te trekken, omdat dit het infectierisico kan verhogen.

Schaamhaar kapsels voor mannen

Als laatste willen we je nog even wat inspiratie geven voor het scheren van je schaamhaar. Net als bij hoofdhaar zijn er ook voor de schaamstreek verschillende kapsels te bedenken. Dit zijn de drie meest populaire:

'De slip' 
Dit is in principe de mannelijke versie van de bikinilijn. Bij 'de slip' scheer je al het haar weg dat zichtbaar uit je ondergoed steekt. Vooral hip onder de speedo-dragende-zwemmers en fans van de klassieke witte slip.

'Leeuwenmanen' 
Voor een stel leeuwenmanen scheer je je ballen en de basis van je fluit, maar laat je erboven nog wel flink wat staan. Het is een methode vooral geliefd bij mannen die met deze optische illusie de jongeheer er wat groter uit willen laten zien.

'Strak getrimd' 
Knip het haar tot een korte lengte zodat het nog wel overal zit, maar overal gelijkwaardig gekortwiekt is. Dit is een goede optie als je je haar niet volledig wilt scheren maar toch minimaal en netjes wilt houden.

Dit wordt in de volksmond ook wel vaak 'het bos kappen' genoemd. Vooral populair onder mannen met weinig tijd en alleen een schaar in de buurt.

Andere mogelijke schaamhaar 'designs' voor mannen:

 • Minimalistisch: Scheer alle haren boven je fluit, maar laat de haren op je ballen en de basis van je jongeheer zitten. Dit kan je wat tijd besparen bij het scheren van die lastige, delicate balzakhuid. 
 • Horizontale landingsbaan: Scheer de haren boven je schaamstreek (maar niet rond je fluit en trim je balharen kort zodat je een horizontaal baantje haar net boven je jongeheer laat staan.
 • De Creatieveling: Je knipt eerst alle haren kort zodat de vorm beter zichtbaar is. Maar daarna kun je creatief te werk gaan tot je een specifieke vorm naar je hand hebt gezet. Pijlen, hartjes, letters en andere creatieve uitspattingen zijn populair. Vooral voor de mannen die het niet te serieus nemen en ondertussen wel een indruk willen achterlaten op een seksuele partner.

Je kunt ook volledig kaal gaan, als dat bij je past. Het is maar wat je voorkeur heeft qua stijl en onderhoud. Bekijk onze volledige gids met schaamhaar stijlen om op de hoogte te zijn van de laatste manscaping trends.

Dat waren onze tips voor schaamhaar én ballen scheren, zonder pijn, irritatie en jeuk. Scheer ze!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voor- en nadelen van elk van deze schaamhaarstijlen?
De voordelen spreken natuurlijk voor zich. Het is hygiënisch en daarnaast wijst onderzoek ook nog eens uit dat je (toekomstige) bedpartner een duidelijke voorkeur heeft voor een goed onderhouden zaakje. Het nadeel is dat sommige stijlen misschien wat oefening nodig hebben. Mocht je manscape ontwerp er niet helemaal uit komen te zien zoals gepland, geen zorgen, het is zo weer aangegroeid. Met de BushBuster 4.0 zorg je in ieder geval dat je kans op slagen het grootst is.

Welke tools en producten worden aanbevolen voor het bijhouden van verschillende schaamhaarstijlen?
Voor het bijhouden van schaamhaar zijn verschillende tools en producten beschikbaar, waaronder trimmers, scheermessen, scheerschuim of -gel, en verzachtende crèmes of lotions. Het is belangrijk om kwaliteitsproducten te gebruiken die geschikt zijn voor de gevoelige huid van de schaamstreek. Wil je in 1 keer klaar zijn, overweeg dan de combo box The Perfect Package 3.0, met alle producten van Balzy. Je profiteert dan ook meteen van een flinke combi korting.


Zijn er specifieke technieken voor het scheren van de balzak?
Het scheren van de balzak en de basis van de penis vereist speciale aandacht en voorzichtigheid om snijwonden en irritatie te voorkomen. Lees onze gids voor tips en technieken voor het veilig scheren van je ballen.

Hoe kan ik ingegroeide haren voorkomen bij het scheren van schaamhaar?
Er is niets vervelender dan net de moeite te hebben genomen je schaamhaar bij te werken en vervolgens achter te blijven met pijnlijke rode bultjes, jeuk, uitslag of ingegroeide haren. Gelukkig zijn die dingen simpel op te lossen, en nóg makkelijker te voorkomen. In deze gids delen we de beste tips voor wat te doen bij veelvoorkomende problemen na het scheren van je schaamhaar als man.