De voor- en nadelen van ontharingsmethodes voor schaamhaar op een rijtje! 

Posted  08.06.21
4 min read

Hoewel iedereen een eigen favoriete methode heeft om zijn schaamhaar bij te werken, is dat niet direct iets dat over de eettafel besproken wordt. Misschien wil jij voor het eerst ontharen, en weet je niet welke methode bij je past en voel je je te verlegen om advies te vragen. In dit artikel delen wij daarom de meest gebruikte methodes voor schaamhaar ontharen, en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje!

Naar schatting houden in Nederland meer dan de helft van de mannen regelmatig hun schaamhaar bij. Maar welke methode ze dan verkiezen? Die informatie is niet bekend. Vermoed wordt dat het gaat om scheren: de meest ‘gebruikelijke’ en goedkope manier van scheren. 

Als mannen niet aan het scheermes gaan, en hun schaamhaar alleen een beetje willen bijhouden, komt daarvoor regelmatig de schaar om te hoek kijken. Veel mannen hebben ook een trimmer (al moet je die van je gezicht nooit voor je ballen gebruiken, en vice versa!).

Afgezien van de meest gebruikelijke manieren van je schaamhaar bijhouden, zijn er ook methoden die minder vaak voorkomen bij mannen: je schaamhaar harsen of waxen of zelfs je schaamhaar laten laseren om je schaamstreek bij te houden. In dit artikel zetten we alle manieren tegen elkaar af, en kun jij bepalen welke manier bij jou past.

De voor- en nadelen van je schaamhaar scheren of trimmen

Dit is de methode waarmee iedereen wel bekend is. Goedkoop, makkelijker en relatief pijnloos. 

Lees hier onze gids met tips voor je schaamhaar scheren

Wat gebruik je? Je gebruikt scheermesjes of een lichaamshaartrimmer zoals The BushBuster 4.0

Hoe werkt het? Neem een warme douche, zodat je haar zacht en makkelijker te scheren wordt. Gebruik een schoon mesje en scheer met de haarrichting mee. Je kunt het mesje op de huid zetten, maar je kunt het ook vlak boven de huid laten zweven (als je met de trimmer werkt). Dat voorkomt meteen een hoop gedoe met wondjes, irritatie en meer. Trimmen is sowieso de beste optie als je je ballen wilt “scheren”, omdat het een gevoelig gebied is met een heel dunne huid. Lees hier onze tips voor je ballen scheren.

Doet het pijn? Alleen als je jezelf per ongeluk snijdt. Daar loop je met gewone scheermesjes veel meer risico op dan met een lichaamshaartrimmer. Op The BushBuster 4.0 zit namelijk een beschermkapje die ervoor zorgt dat het mesje niet direct in contact komt met je huid. 

Is het duur? Dat valt wel mee. Scheermesjes kosten een paar euro, maar je moet ze wel regelmatig vervangen. Een trimmer kost een paar tientjes, en gaat veel langer mee. De mesjes hoef je bovendien minder vaak te vervangen.

Hoelang blijft het resultaat? Kort. Schaamhaar groeit zo’n 0,3 millimeter per dag, of een centimeter per maand. Als je het kaal wilt houden, zal je dus elke dag aan de slag moeten. Als je het gewoon kort wilt houden, dan kun je ook volstaan met zo’n twee keer per week scheren.

Spijtgehalte? Laag. Tenzij je per ongeluk je linkernoot afscheert, is er bij deze methode weinig aan de hand. Binnen een paar dagen is je haar weer aangegroeid.

De voor- en nadelen van je schaamhaar harsen of waxen

Je hoort het misschien niet vaak, maar wist je dat steeds meer mannen hun schaamstreek laten waxen? Het is inmiddels zelfs zo populair dat het de “boyzilian” of de “brozilian” genoemd wordt!

Wat gebruik je? Harsen en waxen lijkt op elkaar maar is net anders: bij harsen hecht de hars zich niet alleen aan het haar maar ook aan de huid. Bij waxen is dat niet zo: die hecht zich alleen aan het haartje. Waxen is dus meer geschikt voor de gevoelige schaamstreek. Voor het harsen of waxen wordt gewerkt met warme hars en waxstrips. Hoewel je het zelf kunt doen, is dat in een gevoelige plek als de schaamstreek niet per sé aan te raden, tenzij je echt weet wat je doet.

Hoe werkt het? Zorg dat je schaamhaar niet te kort is: minimaal een halve centimeter. Anders pakt de wax niet goed. Verwarm de wax, en breng het met een stokje aan op het te waxen gebied. Laat het vervolgens uitharden, trek de huid strak en trek het er dan in één beweging af.

Doet het pijn? Ja. Daar kunnen we kort over zijn. Maar de pijn is gelukkig wel van korte duur. 

Is het duur? Je schaamstreek laten waxen kost een paar tientjes. 

Hoelang blijft het resultaat? Omdat je bij waxen de gehele haar (met wortel en al) uit het haarzakje trekt, blijft het haar langer weg. Je hebt daardoor bovendien ook geen stoppels. Het haar blijft zo’n twee tot vier weken weg.

Spijtgehalte? Iedereen die ooit de film “The Forty Year Old Virgin” heeft gezien, kan zich voorstellen dat het spijtgehalte van een waxbehandeling tijdens de behandeling vrij hoog is. Het is pijnlijk en lichtelijk gênant. Je zult ongetwijfeld je levenskeuzes overdenken op het moment dat je in een oncharmante positie zit om je bilnaad te laten harsen. Maar het resultaat is voor veel mensen de reden om terug te blijven keren! 

De voor- en nadelen van je schaamhaar laseren

Het lijkt misschien een beetje dramatisch, maar als je helemaal klaar bent met het constante scheren, trimmen of waxen en je weet zeker dat je van je haargroei af wilt, dan kan laseren een optie zijn.

Wat gebruik je? Niets, want je doet het niet zelf. De ontharingskliniek gebruikt lasers.

Hoe werkt het? Met korte pulsen laserlicht werken in op het haar en het haarzakje, waardoor uiteindelijk het haar en haarzakje vernietigd worden, waardoor het haar niet terug kan groeien.

Doet het pijn? Ja, want de schaamstreek is een zone met dunne, en dus gevoelige huid. Het schijnt te voelen als speldenprikjes en dus goed te doen te zijn. Je hebt wel meerdere sessies nodig.

Is het duur? Ja, omdat je meerdere sessies nodig hebt, kijk je al snel tegen een tarief aan van zo’n honderden tot duizend euro.

Hoelang blijft het resultaat? Voordeel is wel dat het resultaat definitief is. 

Spijtgehalte? Het schijnt minder pijnlijk te zijn dan harsen, en je bent er na een paar sessies vanaf. Maar als je later van gedachten verandert, en toch een volle bos wilt rocken in je onderbroek, heb je pech: weg is weg. 

Mocht je trouwens overwegen om aan de slag te gaan met ontharingscrème voor je ballen: dat is zéér af te raden. Zo’n crème zit vol agressieve chemicaliën en dat smeer je niet op de gevoelige huid van je ballen, toch? Don’t do it!