Groeit je schaamhaar sneller terug als je het vaker scheert of trimt?

Posted  03.11.20
10 min read

Er wordt al lang gedacht dat het scheren of trimmen van je schaamhaar ervoor zorgt dat het sneller en in een groter volume terug groeit.... NOT TRUE! (zeggen we maar vast).

Zoals bij zoveel dingen die je online leest kan je waarschijnlijk verhalen voor allebei de kanten vinden, afhankelijk van welke kant je wil geloven. Met deze vraag in gedachten hebben we onze 'high quality journalistieke skills ingezet om dit voor eens en voor altijd voor je uit te zoeken! 

Schaamhaar scheren is natuurlijk iets dat heel veel gedaan wordt... van belang dus dat jij er alles over weet!

Het korte antwoord op de vraag ‘Stimuleert scheren je haargroei?’ is nee. Maar waarom? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Zorgt scheren van schaamhaar ervoor dat het dikker terug groeit?

In het kort, nee. Dit fabeltje is niet meer dan dat: een fabeltje. Hoewel scheren de illusie kan wekken van dikker haar, zorgt scheren er niet voor dat je meer of grotere haarzakjes krijgt. Dit geldt voor je hoofd, gezicht, schaamstreek en de rest van je lichaam.

Wanneer het aantal en de grootte van de haarzakjes niet toeneemt, kan de dichtheid van je haar ook niet toenemen. In plaats daarvan scheer je je haar juist af op het dikste gedeelte (dicht bij de wortel). Wanneer je het weer laat groeien, zal het dezelfde dikte hebben als daarvoor (met uitzondering van biologische ontwikkelingen zoals de puberteit).

Zorgt scheren ervoor dat je schaamhaar sneller terug groeit?

Het zal soms wel eens zo voelen, maar dit is zeker niet het geval. Je hebt het idee dat deze bewering juist is omdat de meeste mannen beginnen met scheren in de puberteit. Voor mannen versnelt de haargroei tot ongeveer hun 25ste. Daarna vlakt het af, hoewel er nog steeds veranderingen kunnen optreden.

Dat hangt allemaal niet af van je scheermes. Het idee dat je haar sneller gaat groeien van scheren is een misvatting en de reden voor de uitdrukking ‘correlatie is niet gelijk aan causaliteit’. Het is gebruikelijk voor je haargroei om te versnellen terwijl je leert scheren. Dat betekent nog niet dat scheren die groei veroorzaakt.

Zorgt scheren ervoor dat je schaamhaar donkerder terug groeit?

Het antwoord op deze vraag ligt in een wat grijzer gebied (haha). Scheren zorgt er niet voor dat je haar donkerder terug groeit, maar het kan wel de kleur van je haar veranderen – een soort van.

Dit is hoe het werkt: Zonlicht kan ervoor zorgen dat je haar lichter wordt. Dus haar dat je wat langer hebt krijgt meer zon en zal daardoor lichter worden. Wanneer je je scheert, haal je de haren die lichter zijn geworden door de zon weg en blijven alleen de donkere haren over. Op die manier kan scheren ervoor zorgen dat je haar donkerder lijkt, maar het verandert niets aan de natuurlijke pigmentatie.

Voor de zekerheid zeggen we er even bij dat dit alleen van toepassing is op haar dat zonlicht ziet. Voor de meeste mannen hoort schaamhaar daar niet bij.

Welke andere ontharingsmethoden kun je gebruiken om te voorkomen dat schaamhaar snel terug groeit?

Hoewel scheren de haargroei niet versnelt, is het niet altijd de beste manier om de periode tussen de noodzakelijke verzorgingssessies te verlengen. Als je meer tijd wil hebben voordat je je moet scheren, zijn er wat alternatieven die werken- de een beter dan de ander.

De oplossing is om dieper te gaan en een ontharingsmethode te gebruiken die onder het huidoppervlak komt. Denk daarbij aan harsen, ontharingsmiddelen, epileren en laserontharing. Of je een van deze methoden wil loslaten op je edele delen is weer een heel ander verhaal...

Puberteit en lichaamshaar: hoe het bijdraagt aan de mythe

Het is een optie dat de mythe over haar dat dikker wordt na het scheren, begint bij puberende jongens en meisjes. Wanneer jongvolwassenen en tieners beginnen met scheren, lijkt het alsof het haar dikker en sneller terug groeit na het scheren. Dat is waarschijnlijk waar, maar het is geen oorzakelijk verband, het is gewoon toeval van de timing. Het is zelfs zo dat haar meer groeit naarmate je ouder wordt. Dit betekent dat, ongeacht of ze nou wel of niet scheren, de beharing hoe dan ook in toenemende mate zal groeien.

Dit geldt voor alle soorten lichaamshaar. Jongens van 17 hebben misschien maar een paar plekjes baardhaar, die ze op één hand kunnen tellen. Diezelfde jongen kan op 27-jarige leeftijd een volle, weelderige baard laten groeien. Dat komt niet omdat hij zijn gezicht al tien jaar scheert, maar dat komt door de tijd en de ontwikkelingen die zijn lichaam heeft doorgemaakt.

Hij is in die tien jaar volwassen geworden. Hetzelfde geldt voor vrouwen die hun benen scheren, wanneer ze voor het eerst beginnen met scheren, lijkt het misschien alsof ze steeds sneller stoppels hebben, maar ook dat heeft niks te maken met het scheren. Het houdt simpelweg in dat ze zijn begonnen met scheren op het moment dat hun lichaam net de haarzakjes in actie liet komen.

Natuurlijk beginnen er tijdens de puberteit dikke, volle en krullende haren te verschijnen op delen van het lichaam die over het algemeen voor het publiek verborgen zijn. In sommige gevallen beginnen jongens en meisjes met het scheren van dit haar, waardoor het lijkt alsof de groei een direct resultaat is van het scheren.

Terwijl dit in de realiteit gewoonweg niet waar is; toevallig valt het moment waarop we beginnen met scheren vaak samen met de periode waarin ons lichaam zich opmaakt voor de groei van lichaamshaar.

Trimmen, scheren & dikker schaamhaar: wat is het verband?

Nu we de mythe rond de puberteit uit de weg hebben geruimd, kunnen we het hebben over hoe doorlopend trimmen en scheren ervoor kan zorgen dat het lijkt alsof lichaamshaar sneller en dikker groeit.

Wanneer je je haar zonder bemoeienis laat groeien, groeit elk haartje met een andere snelheid dan zijn maatjes. Dit betekent dat ieder haartje een andere lengte heeft. Daar waar de haren korter zijn kan een plekje kaler lijken dan de plekken waar het haar lang en dik gegroeid is.

Bovendien is lichaamshaar meestal wat dikker bij de wortel en wordt het dunner naarmate het langer groeit. Dit kan zijn omdat het haar splitst of omdat het zwakker wordt naarmate het langer hangt. Wanneer je met een trimmer aan de slag gaat, haal je al deze onregelmatigheden weg en lijkt het op sommige plekken dunner dan op andere plekken.

Wanneer je dicht bij de huid trimt, leg je het dikste deel van de haarfollikels bloot, waardoor het automatisch lijkt alsof het trimmen de reden is van dikker wordend haar. Dus wanneer je het van die kant bekijkt is het waar, je trimmer is de reden dat je dikker haar ziet, maar het is niet de oorzaak van deze dikte; je trimmer heeft alleen de kenmerken van het haar blootgelegd die er altijd al waren en de overtollige lokken, die ervoor zorgden dat sommige delen van je lichaamshaar overvloediger waren dan andere, verwijderd.

Het is best een beetje ironisch toch? Soms is het zo dat hoe meer lichaamshaar je hebt, hoe dunner het in het algemeen kan lijken. Door te trimmen en te scheren verwijder je ongezond haar en laat je alles in hetzelfde tempo groeien (en blijft het groeien), wat zorgt voor een algeheel gezondere look.

Als je erover nadenkt, geldt hetzelfde voor het haar op je hoofd. Als je iedere zes weken een goede knipbeurt krijgt, zal je haar er dikker en gezonder uitzien dan wanneer je er wekenlang niks aan doet. Dat is omdat een regelmatige beurt het ongezonde haar verwijdert en ervoor zorgt dat je haar niet dof wordt.

Manscaping-gereedschap zoals The BushBuster 4.0 kan je helpen om je lichaamshaar netjes te houden, zodat jouw kroonjuwelen er altijd netjes en verzorgd bij liggen voor elke gelegenheid.

Licht tegenover donker haar: is er een verschil in dikte?

Dit is een veelzijdige vraag die verschillende kanten op kan gaan. Ten eerste, hebben we het over baardhaar, hoofdhaar of het haar daar beneden? Ten tweede, hebben we het over het lichaamshaar van een specifiek persoon, of is dit een algemene vraag waarop we een algemeen antwoord kunnen geven? Makkelijke antwoorden zijn er niet, dus laten we enkele opties onderzoeken.

Om te beginnen, wanneer je het hebt over haar dat aan licht wordt blootgesteld (zoals je baard), kan het lijken alsof het haar dikker wordt na het scheren. Waarom? Omdat haar dat wordt blootgesteld aan de zon de neiging heeft om lichter van kleur te worden. Aan de oppervlakte kan het daardoor lijken alsof het dunner is. Nieuwe haren die nog niet aan de elementen is blootgesteld, is donkerder en ziet er daarom ook dikker uit.

Natuurlijk heeft je haar daar beneden niet echt een probleem met blootstelling aan de zon, dus wat kan nog meer het verschil veroorzaken tussen dik en dun, donker en licht? Dit is waar de genetica om de hoek komt kijken. Mensen met lichter haar hebben vaak ook dunnere haarfollikels.

Zelfs haar dat verborgen is onder kleding kan in verschillende kleuren voorkomen. Natuurlijk is het vaak grover en dikker dan ander lichaamshaar, maar iemand die bijvoorbeeld rossig schaamhaar heeft, heeft misschien een minder volle bush als iemand die daar beneden weelderige donkere lokken heeft groeien.

Onderzoek naar de groeisnelheid van oksel- schaam- en gezichtshaar

Wist je dat al het haar op je lichaam op hetzelfde tempo groeit? Je hebt er waarschijnlijk nooit echt over nagedacht, vooral niet als we het hebben over gebieden die je niet regelmatig trimt of scheert, maar het is wel waar.

Hoewel veel mensen denken dat je schaamhaar sneller groeit dan het haar op de rest van je lichaam, is dat eigenlijk niet het geval. In werkelijkheid heb je gewoonweg beter zicht op de situatie daar beneden, omdat het gebied veel kleiner is. Bovendien is het haar op je edele delen vaak korter dan ander lichaamshaar en dat betekent dat het sneller opvalt als het begint te groeien.

Wat betekent dit? Simpel gezegd, als het haar onder de taille trimt, dan zal je de haargroei eerder opmerken dan bij het haar op je hoofd, omdat er daar beneden nou eenmaal niet zo veel haar zit. Als je je hoofdhaar volledig af zou scheren, dan zou je waarschijnlijk een vergelijkbare haargroei opmerken. Dit geldt voor elk lichaamsdeel waar haar groeit.

Misschien hoor je je vriendin wel klagen over het scheren van haar benen of oksels, terwijl ze om de zes weken naar de salon gaat. Dat komt omdat de delen van haar lichaam die ze scheert een kleinere oppervlakte hebben en omdat ze probeert om de haren helemaal weg te houden; aan de andere kant probeert ze het haar op haar hoofd lang en weelderig te houden, dus maakt ze zich geen zorgen over de centimeters die er daar in korte tijd aangroeien.

De Groeicyclus van lichaamshaar

Ieder haartje op je lichaam groeit in een cyclus van drie fasen:

  • Groei
  • Stagnatie
  • Uitval

Schaamhaar heeft een veel kortere cyclus dan het haar op je hoofd. Schaamhaar blijft maar ongeveer een maand hangen voordat het uitvalt en in de prullenbak of het doucheputje terechtkomt. Dit geldt ook voor al het andere lichaamshaar dat niet op je hoofd zit. In het algemeen groeit lichaamshaar dat niet op je hoofd zit 30 tot 44 dagen.

Het haar op je hoofd volgt dezelfde cyclus, maar de follikels zijn veel veerkrachtiger, vaak groeien ze tot wel zes jaar voordat ze in je borstel terechtkomen. Natuurlijk heb je het waarschijnlijk al afgeknipt voordat het zijn volle potentie bereikt heeft, maar dit verklaart wel waarom je schaamhaar nooit dezelfde lengte als je hoofdhaar zal krijgen, ongeacht hoe nalatig je bent met je manscaping. (Dus koop die trimmer om je ballen te scheren!)

Dit is een andere reden waarom het lijkt dat schaam-, oksel- en baardhaar sneller lijken te groeien, zelfs als ze op hetzelfde tempo groeien als de rest van je haren. De follikels vallen sneller uit, wat inhoudt dat dat ze sneller regenereren dan het haar daarboven.

Je hoofdhaar groeit net zo snel, maar het hoeft niet te worden vervangen omdat het in met tussenpozen wordt geknipt en het niet vanaf de wortel opnieuw hoeft te groeien.

Nóg meer informatie over schaamhaar & lichaamshaar

Nu we het gehad hebben over de feiten en fabels rondom lichaamshaar, is het tijd om wat interessante feitjes over menselijk (en dierlijk) bont te bespreken.

1. Er zijn drie soorten lichaamshaar

Dat klopt, niet al het lichaamshaar is gelijk!

  • Lanugohaar bedekt pasgeboren menselijke baby’s. Het valt kort voor of net na de geboorte uit.
  • Vellushaar is het korte, fijne en lichtgekleurde haar dat bijna je hele lichaam bedekt, zoals je armen. De haren komen uit follikels die niet zijn verbonden met je talgklieren.
  • Eindhaar is het lange, dikke en donkere haar dat op je hoofd groeit.

2. Schaamhaar bestaat om wrijving te verminderen

Je hoeft geen enorme bush te hebben daar beneden, maar als je een gevoelige huid hebt kan het helpen om je zuidelijke delen te trimmen zonder het haar volledig te verwijderen. Dat komt omdat schaamhaar helpt bij het creëren van een buffer tegen de wrijving die kan optreden als je je uitleeft in de slaapkamer. Houd dit in gedachten wanneer je je afvraagt ‘Moet ik manscapen?’

3. Je kan tot wel 150 haren per dag verliezen 

Terwijl de meeste mensen 100 tot 150 haren per dag verliezen, groeien ze er ook weer evenveel aan. Je lichaam begrijpt de cyclus van het leven als het gaat om het maken van haarzakjes die het lichaam beschermen. Volgens medicaldaily.com verliezen de meeste mensen alle 100,000 haren in 3 jaar tijd en worden die dagelijks vervangen.

4. 69% van de mannen trimt hun schaamstreek.

Ongeveer 69% van de mannen heeft aangegeven dat ze hun schaamhaar trimmen. Dit komt verrassend genoeg overeen met de 70% van de vrouwen die hebben aangegeven dat ze er de voorkeur aan geven dat hun partners hun schaamstreek verzorgen. 70% van de mannen is het er ook mee eens dat hun partners hun best moeten doen om het daar beneden netjes te houden.

Als je je afvroeg of je haar sneller groeit wanneer je het scheert, dan hopen we dat we eventuele mythes de wereld uit hebben geholpen. Het kan zeker lijken alsof je baard- schaam- en okselhaar sneller groeit, maar de realiteit is dat het gewoon minder oppervlakte is dan op je hoofd.

Nu je weet hoe lichaamshaar groeit, schaf een bodygroomer aan en trim die handel!