Eerste hulp bij schaamhaar scheren: wat te doen bij bultjes, jeuk en ingegroeide haren

Posted  08.06.21
3 min read

Is er iets vervelender dan net de moeite te hebben genomen je schaamhaar bij te werken en vervolgens achter te blijven met pijnlijke rode bultjes, jeuk, uitslag of ingegroeide haren? Gelukkig zijn die dingen simpel op te lossen, en nóg makkelijker te voorkomen. In dit artikel delen we de beste tips voor wat te doen bij veelvoorkomende problemen na het scheren van je schaamhaar als man. 

Of je het nu doet voor je partner of omdat je het zelf fijn vindt: schaamhaar scheren kan helaas flink wat ongemakken opleveren. Wist je dat ongeveer 1% van alle scheerwondjes ernstig genoeg is om op de spoedeisende hulp terecht te komen? Voorzichtig aandoen dus! 

Om dat probleem op te lossen hebben wij The BushBuster 4.0 ontworpen. De manier om makkelijk en veilig je schaamhaar te scheren! Vanwege de beschermende kap, raakt het mesje je huidt niet aan, en kun je jezelf dus ook niet makkelijk snijden. Wel zo veilig voor het nageslacht.  

Gelukkig is niet elk ongemak zo bloederig. De meeste zijn alleen irritant of cosmetisch niet zo fraai. Zo kun je na het scheren last krijgen van huidirritatie, bultjes, jeuk of ingegroeide haren. In dit artikel helpen we je die problemen op te lossen.

Het juiste stappenplan (inclusief voorbereiding) voor schaamhaar scheren? Dat lees je hier!

Wat te doen bij de 4 meest voorkomende scheerproblemen!

Probleem 1: Bultjes & uitslag

Wat is het: Uitslag met rode bultjes die jeuken.

Hoe ontstaat het: Er zijn verschillende manieren waarop huidirritatie onstaat, maar over het algemeen komt het doordat je niet goed voorbereid bent. De haren zijn niet zacht, je scheermesje is bot of je drukt te hard.

Hoe kun je scheerbultjes voorkomen: Zorg dat je je scheert als het haar zo zacht mogelijk is. Tijdens, of vlak na, een douche is een goed moment. Blijf ook weg van wegwerpmesjes met meerdere mesjes. Het is heel makkelijk voor haren om daartussen te komen, en irritatie te veroorzaken. Maak tussen het scheren door regelmatig je scheermes schoon met water. 

Hoe kun je scheerbultjes oplossen: Zorg dat je na het scheren een vochtinbrengende crème aanbrengt. Dit kan een simpele aftershave zijn, maar als je snel last hebt van irritatie, kun je ook gaan voor een kalmerende balsem of cortisonenzalf.

Probleem 2: Wondjes

Wat is het: Kleine scheerwondjes of sneetjes

Hoe ontstaat het: Onoplettendheid, scheren met een bot mesje of te veel druk zetten.

Hoe kun je scheerwondjes voorkomen: Zorg dat je voortaan met een scherp mesje scheert (en vervang die regelmatig), en niet te veel druk zet. Probeer zo min mogelijk over dezelfde plek te gaan. Investeer in een BushBuster 4.0, die heeft een beschermkapje waardoor de mesjes wel de haren, maar niet de huid raken.

Hoe kun je het oplossen: Je kunt de bloeding stelpen door met een ijsklontje over het wondje te gaan (zo krimp je het bloedvaatje). En natuurlijk even schoonmaken, en eventueel een pleister erop.

Het scheren van je ballen kan een ingewikkelde onderneming zijn. Lees daarom onze gids met tips!

Probleem 3: Jeuk

Wat is het: een droog, trekkerig en jeukend gevoel

Hoe ontstaat het: Over het algemeen door scheren op een te droge huid

Hoe kun je jeuk na het scheren voorkomen: Zorg dat je sowieso altijd tijdens of na het douchen scheert, als de huid nat is, en de haren zacht zijn. En breng na het scheren een vocht inbrengende crème of moisturizer op. Of als je een gevoelige huid hebt: een cortisonenzalf.

Hoe kun je het oplossen: Als de jeuk inderdaad veroorzaakt wordt door een droge huid, dan zou een goede moisturizer het probleem vrij snel moeten oplossen!

Probleem 4: Ingegroeide haren

Wat is het: Een pijnlijk bultje waaronder een haartje zit dat omgebogen zit, en daardoor niet naar ‘buiten’, maar terug naar binnen groeit.

Hoe ontstaat het: De meest voorkomende fout die ingegroeide haartjes veroorzaakt is het scheren tegen de haargroei in.

Hoe kun je ingegroeide haren voorkomen: Zorg dat je eerst een douche neemt (sorry voor de herhaling, maar het is echt belangrijk!) zodat de haren zacht en soepel zijn. Scheer alleen met de haarrichting mee, en liever niet vaak over dezelfde plek. Gebruik een schoon mesje. 

Hoe kun je ingegroeide haren oplossen: Over het algemeen lost dit probleem zichzelf op. Maar als je het proces wilt versnellen kun je dat het beste doen met een warm kompres. Dit maakt de huid zachter. En zorg dat je dan met een washandje of een (schone!) tandenborstel de huid scrubt waaronder het haartje verstopt zit. Doe dit in cirkeltjes, en de haar zou vanzelf moeten ontsnappen. Er zijn ook crèmes die je kunt gebruiken om de huid te exfoliëren. Die werken ook prima. Blijf liever weg van je pincet, meestal zit de haar daarvoor te diep en irriteer je de plek alleen maar erger. 

Met deze tips moet het de volgende keer helemaal goed komen bij je scheerproblemen!