Hoe snel groeit haar?

Posted  31.08.21
3 min read

Hoe snel groeit haar? + tips om haargroei te stimuleren 

Altijd al lange volle bos glanzende manen willen rocken op je hoofd? Of juist een stevige vikingbaard waarmee vrouwen meteen in katzwijm vallen? Maar wil het niet zo vlotten met de haargroei? In dit artikel vertellen we je precies hoe snel haar groeit, en wat je kunt doen om haargroei te stimuleren zodat je haar sneller groeit.

Hoe snel groeit haar?

Haar groeit zo’n 13 centimeter per jaar. Om specifieker te zijn: het groeit tussen de 0.5 tot 1.7 centimeter per maand, en hoe snel het precies groeit is genetisch bepaald. Daar kun je dus niet veel aan doen.

Er zit in principe niet heel veel verschil in de snelheid waarmee je haar groeit: lichaamshaar (zoals schaamhaar, konthaar, beenhaar of okselhaar) groeit ongeveer even snel als je hoofdhaar. Het valt alleen sneller op, natuurlijk. 

Maar waarom wordt beenhaar dan niet zo lang als hoofdhaar? Nou, dat heeft met de groeicyclus te maken. Het haar op je hoofd groeit gedurende twee tot zes jaar, totdat de groei stopt, en het haar weer geleidelijk uitvalt (en er nieuw haar voor in de plaats zal groeien).

Bij lichaamshaar is de groeicyclus veel korter. In tegenstelling tot een groeicyclus van 2 tot 6 jaar, groeit een haar in de schaamstreek bijvoorbeeld maar zo’n 30 tot 45 dagen, voordat de cyclus opnieuw begint. Schaamhaar scheren is dus wel nodig.

Baardhaar bij mannen is trouwens het type haar dat het snelste groeit: bijna 0.4 millimeter per dag. Daarom zie je bij sommige mannen al een paar uur na het scheren alweer de eerste stoppeltjes ontstaan. En aangezien het op je gezicht groeit (en meestal vrij donker haar is), valt het ook nog eens extra op. 

Kun je haar sneller laten groeien?

Nou, nee. Er zijn geen wetenschappelijk bewezen manieren om haar sneller te laten groeien. Het enige dat je echt kunt doen is vertraging van de haargroei voorkomen. Daarvoor moet je zorgen dat je haar en hoofdhuid in topconditie zijn én blijven, om de ‘groeicyclus’ van een haar zo lang mogelijk te laten duren. 

Je houdt je haar & hoofdhuid in topconditie op dezelfde manier als je dat met je lichaam doet. Vertraging van de haargroei ontstaat voornamelijk door ongezonde factoren als het gebruik van veel chemicaliën in je haar, stijlen met hete föhns, te weinig slapen, te veel stress en roken. 

Probeer dus zo gezond mogelijk te leven, regelmatig te sporten en een gevarieerd dieet te eten. Je wilt vooral voldoende vitamine A, B, C en E, magnesium, omega 3 en zink binnenkrijgen. En natuurlijk voldoende water drinken! Haargroei is gewoon een enorm traag proces, dus als je nú iets verandert, zul je daar waarschijnlijk pas over vier maanden resultaat van gaan zien.

Wat kun je doen om haargroei te stimuleren?

Er zijn natuurlijk wel wat dingen die je kunt ondernemen om gezonde haargroei te stimuleren (afgezien van een gezonde leefstijl). Maar mocht je echt last hebben van dunner wordend haar of kaalheid door haaruitval, dan is het de moeite waard om dat even bij de dokter te laten onderzoeken.

Je kunt vitamines slikken en je hoofdhuid masseren tot je een ons weegt, maar als je een genetische aandoening hebt, dan gaat dat geen enkel verschil maken. Dan heb je gewoon medicijnen nodig. Andersom is het advies trouwens precies hetzelfde: als je geen last hebt van genetische haaruitval, heeft het ook geen zin om die medicijnen te gebruiken, want die werken dan niet. 

Dit zijn onze tips om haargroei te stimuleren:

  • Als je je haar naspoelt met koud water gaat je haar niet alleen meer glanzen, het sluit ook de haarschubben, waardoor je slijtage en gespleten haarpunten voorkomt.
  • Haarvitamines zijn vooral geschikt als je haar niet in heel goede conditie verkeert (als dat wel zo is, heb je er weinig aan). En bovendien smaken ze als snoepjes, dus snoepen voor je gezondheid? Dat is geen straf.
  • Een hoofdhuidmassage stimuleert de bloedsomloop in je hoofdhuid, en dus ook de haargroei. Maar doe het ook weer niet te veel, want over het algemeen wil haar juist zoveel mogelijk met rust gelaten worden. 
  • Mocht je last hebben van kale plekken in je baard, dan kan het ook een mogelijkheid zijn om baardserums te proberen. 

Hoe dan ook is het trimmen van je baard in dat geval belangrijk. Want door je haar in de juiste richting te trimmen wordt het contrast minder zichtbaar, en lijkt je haar optisch voller. Hiervoor raad ik The BushBuster 4.0 aan. Een draadloze bodygroomer, die speciaal ontworpen is voor scheren en trimmen zonder pijn.